WHO WE ARE

We believe that there can be no present without a deep knowledge of the past.

Our commitment to the values of sustainability and respect for the local area has prompted us to reconvert cultivation methods that focus on respect both for humans and the environment, in harmony with the ecosystem, as it has been for centuries.

The hallmark of the area, where our farm is set, are the gentle rolling hills that never reach the height of 400 meters. Geographically we are in the province of Alessandria and in proximity of the villages around Casale Monferrato. Visually, the environment is a mixture of hills and planes, dotted with vineyards and Tonda Gentile Trilobata hazelnut groves.

The sustainability of our company

The sustainability of our company

The project was born in a family environment and developed with a clear objective: it must not remain a local enterprise but face all the problems in the broadest and most concrete way possible. For this reason, sustainability is one of the topics we tackled right from the start and which remains constant with every step forward, not only for us, but also for the farmers and retailers we work with.

For us, sustainability has a clear implication in agriculture: we cultivate our land with organic practices, for instance, not only with perennial grassing and sowing of species that can contribute to keeping the plants healthy, but also the numerous forms of life that they provide for a healthy and balanced soil.

Furthermore, not all of the farmland is for cultivation: we are keeping some patches as natural corridors for wild species. These portions of land are a precious aid for integrated pest management and for the maintenance of a great biodiversity, which is always an added value.

Cultivation waste, such as pruned branches and hazelnut shells, find a reuse in the soil or in building material for home insulation.

In order to support this all-encompassing philosophy, the most advanced machineries with the lowest possible environmental impact were specially selected.

The choice of cultivation was also followed by the choice of glass as packaging, an easily recyclable material, and recycled cardboard for at least 70% of our shipping package.

Le qualità della nocciola

La nocciola possiede interessanti aspetti qualitativi e nutrizionali, benefici sulla salute umana. Gli studi dimostrano che una dieta arricchita da nocciole induce favorevoli cambiamenti nel profilo lipidico con una riduzione del 10-15% di rischio cardio-vascolare e sottolineano l’azione protettiva della nocciola contro l’arterosclerosi, l’infarto coronarico e altre malattie vascolari. Questi benefici sono dovuti dalla presenza elevata di lipidi vegetali, sostanze bioattive e anti-ossidanti di natura fenolica, fibra solubile, proteine vegetali, vitamine del gruppo E e B6. 

Altri studi hanno dimostrato che i consumatori di frutta a guscio sono più longilinei e soggetti a una maggiore perdita di peso rispetto a coloro che prediligono diete con pochi grassi, a carboidrati complessi oppure isocaloriche. 

La nocciola correttamente conservata contiene potassio (500-800 mg/100 gr), fosforo (200-400 mg/100 gr) magnesio (150-200 mg/100 gr) e calcio (250-400 mg/100 gr), ma anche ferro, zinco, rame, magnesio e selenio, a seconda delle caratteristiche del suolo su cui viene coltivata la pianta stessa.

L’assunzione giornaliera di 40 gr di nocciole consente l’assimilazione del 100% della RDA di vitamina E e del 30% della RDA di vitamina B6, modulando allo stesso tempo l’espressione dei geni dello stress ossidativo e dell’infiammazione. Queste caratteristiche sono da preservare dal momento della raccolta attraverso l’essiccazione dei semi, per evitare fenomeni di ossidazione dei preziosi oli presenti in alta quantità.

Perchè la Tonda Gentile trilobata?

La scelta della varietà da coltivare è fondamentale per un’azienda agricola e per il consumatore a cui si rivolge, così come l’aspetto sensoriale (visivo, olfattivo e gustativo) è importante per definire la qualità della nocciola. 

Tra le cultivar presenti nella scena italiana, la Tonda Gentile trilobata è quella che ha attratto la nostra attenzione da sempre, grazie alla grandezza della nocciola, che la rende affascinante, e alla polpa profumata e decisa. Il sapore intenso della nocciola e la dolcezza dei prodotti creati con essa ci ha convinti sin da subito.

Inoltre, è la cultivar che meglio si adatta al suolo argilloso delle colline del Monferrato, tanto da essere ormai divenuta una delle piante simbolo della regione. La voglia di essere espressione della tradizione agricola del luogo ha, inoltre, dato un sapore ancora più intenso alla nostra esperienza.